Een logo heeft een waarde. Het maakt deel uit van jouw ondernemingskapitaal. Je kan het verkopen of uitlenen via bv. franchising of als onderpand bij een lening gebruiken. Deze waarde kan je maar beter beschermen.
Registratie is de beste methode voor een goede bescherming. Als anderen jouw logo kopiëren kan dit jouw imago of omzet schaden. Door het logo te registreren heb je een wapen tegen plagiaat of bij mogelijke verwarring met een ander gelijkend logo.
Waar registreer je een logo?
Een logo of merknaam kan je in de Benelux beschermen via registratie bij de BBIE oftewel het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom Je kan het logo online ‘deponeren’ of via de post. Via de post doe je door een formulier in te vullen en de verschuldigde taksen te betalen. Een standaard merkregistratie kost 240 euro. De klassieke procedure voor de registratie van een merk neemt ongeveer 4 maanden in beslag. Wil je het liever snel dan kan je ook de spoedprocedure volgen. De inschrijving en bijgevolg ook de merkbescherming is bij akkoord 10 jaar geldig. Na die periode kan je de registratie verlengen.
Wanneer wordt een logo geweigerd?
Er zijn een aantal redenen waarom de registratie van jouw logo kan geweigerd worden. Het registratiebedrag wordt bij weigering niet door het BBIE terugbetaald. Daarom is het belangrijk dat je vooraleer je jouw logo aanmeldt, nagaat of het aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Mogelijke redenen voor weigering zijn:
- Het logo mist onderscheidend vermogen
- Het teken is misleidend
- Het gedeponeerde logo bestaat uit een officieel geregistreerd embleem van een staat of internationale organisatie.
- Het merk is strijdig met openbare orde en goede zeden
- Een andere onderneming verzet zich (=oppositie) om gegronde redenen tegen de registratie van jouw logo
Meer gedetailleerde info vind je in deze pdf: Richtlijnen inzake de criteria voor de toetsing van merken op absolute gronden
Extra onderzoek door het BBIE
Je kan aan de BBIE vragen om na te kijken welke – oudere – gedeponeerde merken er bestaan die wellicht een bezwaar zullen vormen voor het merk dat je wil laten registreren. Tegen betaling ontvang je van hen dan een onderzoeksrapport. Indien er hierdoor bezwaar mogelijk is, ga je best eens te rade bij een advocaat die gespecialiseerd is in intellectuele eigendom of ‘merkengemachtigde’. De Beneluxvereniging voor Merken en Modellenrecht (BMM) is de beroepsvereniging van deze specialisten. Een adressenlijst vind je terug op www.bmm.nl, www.bmm.be of www.bmm.lu.
Internationale bescherming
Wil je jouw merknaam ook buiten de Benelux gebruiken? In dat geval is het interessant om jouw logo internationaal te beschermen. Hierbij heb je 4 opties:
1. Nationale merkregistratie
Het merk wordt in een bepaald land buiten de Benelux bij de bevoegde instantie gedeponeerd. Ben je slechts actief in één land of enkele landen buiten de Benelux? Dan is dit meestal de beste optie. Wanneer je in meerdere landen actief bent, dan lopen de kosten al snel op.
2. Gemeenschapsmerkregistratie
Via één enkele registratie krijgt jouw logo bescherming in alle landen van de Europese Unie. Wanneer je vooral in de EU actief bent, kan dit de beste optie zijn. Er geldt wel het “alles of niets”-principe. Wordt jouw logoregistratie in één land als ongeldig beschouwd dan is het eveneens ongeldig in alle andere landen. Gemeenschapsmerken worden gedeponeerd bij het OHIM.
3. Internationale merkregistratie
Je kan jouw logo in meer dan 80 landen tegelijk laten beschermen. Ben je in meerdere landen actief dan is deze optie al gauw veel goedkoper dan aparte nationale depots. Voordeel ten opzichte van het gemeenschapsmerk is, dat de risico’s worden beperkt. Een probleem in één land kan namelijk enkel gevolgen hebben voor de bescherming in dat land. Internationale merkregistratie verloopt via het BBIE. Let wel, een internationaal depot of merkregistratie moet steeds voorafgegaan worden door een nationale merkregistratie of Gemeenschapsmerkregistratie.
4. Combinatie
Een gemeenschapsmerk kan ook toegevoegd worden aan een internationale merknaamregistratie. Zo verkrijg je met één ‘depot’ bescherming in zowel de EU als in meer dan 80 landen daarbuiten. Voordeel is dat de risico’s van het “alles of niets” principe van het Gemeenschapsmerk hiermee worden verminderd.
Meer info?
Meer gedetailleerde informatie over elk type registratie kan je terugvinden www.boip.int. Op deze website kan je ook nakijken of bepaalde merknamen al geregistreerd zijn en binnen welke sector.