fbpx Skip to main content
PrintWeb

Welk verschil is er tussen RGB en CMYK?

By februari 2, 2014februari 10th, 2021No Comments

CMYK staat voor Cyan Magenta Yellow Key (= zwart). Elke kleur wordt opgebouwd uit een mix van deze 4 basiskleuren. Dit drukt men uit in percentages. Voor het drukken van affiches, brochures,visitekaartjes, folders, enz. wordt een ontwerp met deze kleuren (CMYK) naar de drukker gestuurd.

Screen Shot 2016-06-09 at 10.36.55

RGB

RGB is de afkorting van Rood Groen Blauw en is een manier om kleuren op een digitaal scherm (fotocamera, TV, computer) te omschrijven. Afhankelijk van het merk zal een bepaalde RGB kleurcombinatie er op het ene scherm er anders uitzien als op het andere. Beelden die op jouwwebsite of op het internet worden geplaatst staan in RGB.

Screen Shot 2016-06-09 at 10.36.51

Pantone Kleuren

Pantone kleuren wordt gebruikt als de kleur 100% identiek moet zijn op elke drager. De eindkleur wordt in dit geval niet gemengd maar kan je beschouwen als een kant-en-klare verfpot die altijd dezelfde inktkleur heeft. Een Pantone kleur kan ook toegevoegd worden aan een ontwerp in CMYK. Dit noemt men dan een steunkleur. Het zal het drukwerk iets duurder maken omdat er een extra drukgang nodig is. Alle Pantone kleuren zijn gebundeld terug te vinden in een kleurenwaaier of boekje dat je bij Pantone en tussenverdelers kan bestellen.

Screen Shot 2016-06-09 at 10.37.29

RAL

RAL kleuren worden gebruikt om kleuren te omschrijven die gebruikt worden voor verven en coatings op materialen. De kleur van je wagen komt b.v. overeen met een RAL kleurwaarde. Net zoals bij Pantonekleuren garandeert dit dezelfde kleur op elk product. Deze RAL kleuren kan je ook in een kleurenwaaier aankopen. Zo kan je ook makkelijk controleren of de juiste kleur werd gebruikt. 

Screen Shot 2016-06-09 at 10.37.51

De RAL Classic kleuren hebben elk een code van 4 getallen. In totaal worden hiermee 210 standaardkleuren beschreven die veelal in de industrie en bouw worden gebruikt. 

De design wereld (interieur, meubelen,..) heeft behoeft aan een groter kleurpallet en voor hen werdRAL design kleuren opgesteld. Een kleur wordt daarbij in drie dimensies gedefinieerd: tint, verzadiging en intensiteit (HSV). 1688 kleurcombinaties werden hiermee vastgelegd.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]